Prawie nic nie emanuje tak komfortem i uczuciem „hygge”, jak pyszna filiżanka gorącej czekolady. Ale czy wiesz, że czekolada i sól morska idą w parze? Jeśli do gorącej czekolady dodasz niewielką szczyptę soli morskiej, stworzysz uzależniający smak, który na pewno sprawi, że będziesz chciał wypić co najmniej dwie filiżanki.
Składniki
Czekolada
- 100 g gorzkiej czekolady, 60 – 70%
- 70-100 ml pełnego mleka
- 1 szczypta soli morskiej
- 5 łyżek brązowego cukru
Dodatki
- Bita śmietana
- Tarta czekolada
Jak zrobić gorącą czekoladę
- Czekoladę pokroić na małe kawałki i włożyć do rondla z ok. 1/4 mleka.
- Podgrzać do średniej temperatury bez gotowania, ciągle mieszając.
- Dodać resztę mleka i podgrzać tuż poniżej temperatury wrzenia. Czekolada nie powinna się gotować.
- Możesz dodać więcej soli i cukru, a jeśli chcesz – trochę chili i cynamonu. Udekoruj bitą śmietaną i piankami.
Zabierz ze sobą filiżankę, siądź wygodnie w fotelu przed kominkiem i delektuj się pyszną filiżanką gorącej czekolady.