Czasami rozpalenie pieca opalanego drewnem może stanowić wyzwanie, ale jeśli zastosujesz się do kliku poniższych porad nie będzie to takie trudne.
Zaleca się stosowanie podpałek do kominków które dostępne są u dealera Scan. Użycie podpałki pomaga łatwiej rozpalić drewno i wpływa na czystość procesu spalania. Nie wolno używać płynnych podpałek !
Ważne jest to by używane drewno było suche – wpływa to na wygenerowanie odpowiedniej ilości ciepła oraz czystość procesu spalania.
Rozpalanie „z góry w dół”
- Połóż na dnie komory spalania 2-4 polan o średnicy 6 – 9 cm pozostawiając między nimi wolne przestrzenie (w zależności od wielkości komory spalania)
- Na polanach rozłóż kilkanaście cienkich szczap drewna poprzecznie do luk pozostawionych między polanami.
- Umieść 2 – 4 kawałki podpałki pod najwyższą warstwą sczap i podpal je.
- Otwórz pierwszy i drugi zawór dopływu powietrza na maksimum i pozostaw tak do momentu rozpalenia całego drewna. Po tym należy dostosować dopływ powietrza zgodnie z instrukcją.
- Gdy ogień wypali się a na dnie pozostanie żarzące się drewno, napełnij piec drewnem ponownie i ustaw zawory regulacji przepływu powietrza zgodnie z instrukcją.
Rozpalanie „z góry w dół” to bardzo ekologiczny sposób pomagający utrzymać szkło w czystości.
Należy pamiętać, że powyższa procedura jest opisana w sposób ogólny, a zawsze należy przestrzegać porad zawartych w instrukcji użytkowania konkretnego pieca.
Jeśli ogień jest zbyt silny, naprężenia termiczne w piecu i kominie mogą być za wysokie.
Kontroluj proces spalania. Nie dopuszczaj by ogień się tlił gdyż powoduje to nadmierną emisję szkodliwych cząstek. Najlepszy efekt uzyskasz gdy ogień jest stały, a dym z komina prawie niewidoczny.