Naleśniki ze świeżymi jagodami, któż mógłby się oprzeć? To popularne codzienne danie można szybko przygotować, a większość składników ma każdy w swojej spiżarni. Dlatego upiecz swoje naleśniki według tego przepisu i udekoruj je ulubionym składnikiem: jagodami, cukrem, dżemem, czekoladą lub lodami.
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 1 litr mleka
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 6 łyżeczek cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatki
- Świeże jagody
- dżem jagodowy
- Cukier
Jak zrobić naleśniki jagodowe:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przełóż do dużej miski.
- Wymieszaj składniki trzepaczką, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Umieść średnią patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę masła.
- Wlej ciasto naleśnikowe porcjami na patelnię chochlą i rozprowadź tak, aby dno było całkowicie zakryte.
- Poczekaj, aż spód naleśnika zmieni kolor na złocistożółty, a wierzch zacznie twardnieć. Następnie obróć naleśnik i kontynuuj pieczenie.
- Piecz naleśnik, aż druga strona również będzie złocistożółta.
- Gotowy naleśnik połóż na talerzu i przykryj folią aluminiową i upiecz kolejne naleśniki.
Ciepłe naleśniki serwuj z konfiturą jagodową, świeżymi jagodami lub czymkolwiek chcesz.